Povratak

Urinary hrana za mačku s dijagnozom cistitisa | FLUTD sindrom i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Našoj mački staroj 5 godina, dijagnosticiran je cistitis, zbog čega je stavljena na Urinary prehranu Royal Canin s/o. Novim režimom ishrane nikako nije zadovoljna, i počela je odbijati hranu. Interesira nas da li postoje od Royala mokre hrane  i neki drugi okusi osim pilećeg kojeg smo dobili u boksu, i da li se smije malo pomiješati u to nešto hrane koju je rado jela prije dijagnoze (Purina Perle). Koliko dugo smije biti na s/o prehrani prije prelaska na običnu Urinary prehranu? Smije li maca smije jesti različite te urinary hrane, naime navikla je svaki dan drugi okus, ili mora biti isključivo od jednog proizvođača? Srdačno, Danijela

O: Vašoj maci sa cistitisom prepisana je hrana za mace koja pomaže takvom stanju.

Riječ je najvjerojatnije o maci s FLUTD sindromom. FLUTD je skupina bolesti s mnogo uzroka, koje imaju slične kliničke znakove, uključujući krv u urinu, teško ili bolno mokrenje, učestalo mokrenje, mokrenja izvan kutija s pijeskom ili opstrukciju uretre. Ovi simptomi su neugodni za mačke i uzrok zabrinutosti vlasnika mačaka. Razumijevanje, predviđanje rizika od urolitijaze te nutritivno liječenje važni su za veterinara kako bi pomogli spriječiti da mačke boluju od FLUTD-a.

Poticanje unosa vode radi povećanja volumena urina i smanjenje koncentracije tvari koje stvaraju kamence izrazito je preporučeno kod liječenja mačaka s čestim oblicima FLUTD-a. Umjereno povećanje soli u hrani, povećan volumen urina i smanjena koncentracija tvari koje stvaraju kamence su važni u liječenju mačaka s bolestima donjih mokračnih puteva.
 Maca mora jesti hranu namijenjenu sprječavanju nastanka tih stanja. Naime, vlasnici često zbog nedostatka vremena i ili drugih razloga kupe običnu hranu jer je maca dobro i nema nikakvih simptoma, ali vrlo brzo maca ponovno razvije simptome bolesti. Zato takve mace moraju cijeli život jesti tu hranu.

S obzirom na to da maca s tim stanjem ima puno, na tržištu postoje brojne suhe i mokre hrane za mace s FLUTD-om. Npr. veterinarske dijete Purina Urinary, Royal Canin Urinary S/O, Hill's c/d od piletine i od ribe i Brit Struvite suha hrana za mace. Od vlažne hrane iz istih veterinarskih linija imamo Royal Canin od piletine u vrećicama, Purina od piletine vrećice i konzervu, Hill's od piletine i ribe – vrećice i konzervu, kao pašteta i konzervice kao gulaš s povrćem, kao i robnu marku Animonda Integra Uroliths s paštetama od patke i Integra od govedine.  

U svemu ovome nadam se da ćete naći nešto što maca voli jer povratak na staru prehranu nije opcija.

Vaša maca može jesti svu ovu navedenu hranu, naravno u količini dovoljnoj za njene potrebe. Bitno bi bilo da su to veterinarske djete za takva stanja, koje se prodaju isključivo u veterinarskim ljekarnama.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr